
Ormiańskie przysmaki

Gościnni Ormianie

niesamowite zabytki
Ormiańskie przysmaki
Gościnni Ormianie
niesamowite zabytki
Armenia to jeden z krajów Kaukazu – kraj gościnny, otwarty, pełen malowniczo położonych zabytków. Państwo to choć nie ma dostępu do morza to na swoim obszarze ma Jezioro Sewan (często nazywane ormiańskim morzem). Niestety, w swoich granicach Armenia nie ma też najcenniejszej dla mieszkańców góry Ararat, jednak z wielu punktów tego kraju dostrzec można jak majestatycznie i imponująco prezentuje się jej wierzchołek. Kraj ten słynie też z gwarnych miast, maleńkich wiosek czy.. jazzu (niewielu z nas wie, że to właśnie z Armenii wywodzi się wielu znanych muzyków jazzowych). Armenia kojarzy się też z gościnnością, aromatyczną kuchnią i koniakiem, który nigdzie indziej nie smakuje tak dobrze jak w tym kraju.
Wielu uważa, że przez żołądek można trafić do czyjegoś serca… W przypadku ormiańskiej kuchni jest to nie tyle co możliwe, lecz pewne. Typowo lokalnych specjałów jest mnóstwo. Jednymi z najpopularniejszych potraw są harissa (gulasz przyrządzony według tradycyjnej receptury) czy dolma (mięso zawinięte w liście winogron). Dania podaje się często z lawaszem czyli chlebem (wypiekanym w tradycyjnym piecu o nazwie tonir), a dodatkami są rośliny strączkowe, suszone owoce czy orzechy, które nadają przysmakom niepowtarzalnego smaku. Będąc w Armenii warto nie tylko próbować smakołyków, którymi jesteśmy częstowani, ale i wziąć udział w tradycyjnych warsztatach w trakcie których nauczymy się jak przygotowuje się te specjały. Ormianie uwielbiają dzielić się swoją wiedzą (a dzięki takim lekcjom z pewnością zaskoczymy naszych najbliższych swoimi nowymi umiejętnościami kulinarnymi).
Wspomnienia, które przywozimy z podróży dotyczą przeróżnych dziedzin. Jedni z zachwytem wspominają zabytki, inni kuchnię, jeszcze inni panujący w danym kraju klimat. Czymś co stale powtarza się we wspomnieniach podróżników wracających z Armenii jest niesamowita gościnność mieszkańców tego kraju. Ormianie to ludzie, którzy z otwartymi ramionami witają przyjezdnych i niemalże od samego początku traktują ich jak członków swojej wielkiej rodziny: zapraszają na kawę czy herbatę, częstują przysmakami, opowiadają o swoim kraju i słuchają z zainteresowaniem swoich gości. Przebywając z lokalsami od razu wiemy, że ta gościnność płynie prosto z ich serc, a serdeczność jest okazywana z niezwykłą szczerością i zrozumieniem.
Wielu z nas Armenia kojarzy się przede wszystkim ze świątyniami. Miejsc świętych w tym kraju jest wiele (choćby dlatego, że Armenia to najstarszy chrześcijański kraj świata), jednak w państwie tym można zachwycać się wieloma innymi zabytkami. Jeśli chodzi o świątynie to do najważniejszych należą na pewno klasztor Chor Wirap, świątynia Geghard czy monastyr Tatew (one – i nie tylko – położone są w zapierającej dech w piersiach scenerii, więc każde zwiedzanie daje możliwość nie tylko zdobycia wiedzy na temat danego miejsca, ale i pozwala na delektowanie się widokami jak nie z tej ziemi). Armenia słynie też z wielu muzeów czy pomników upamiętniających historię tego kraju. Podróżując po kraju warto zajrzeć też do licznych winnic, jaskiń czy grot, trzeba odpocząć nad przepięknie położonym jeziorem Sewan czy odwiedzić zabytkowe, skalne miasto.
Chcesz zarezerwować wycieczkę?
Masz pytania?
A może interesują Cię inne/podobne wyjazdy?
Skontaktuj się z nami.
Zostaw swój numer telefonu lub e-mail.
Skontaktujemy się z Tobą w ciągu 24 godzin. Bez zobowiązań dowiesz się więcej na temat naszych wyjazdów.
Administratorem Pani / Pana danych osobowych jest Joanna Biernacka prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Joanna Biernacka – WM Travel z siedzibą w Krakowie przy al. Powstania Warszawskiego 15, 31-539 Kraków, której został nadany numer identyfikacji podatkowej 6852162222, e-mail: biuro@wm.travel.pl. Zgoda na przetwarzanie danych osobowych może być cofnięta w każdym czasie. W tym celu należy skontaktować się z Administratorem. Więcej informacji o sposobie przetwarzania danych i ochronie danych osobowych znajduje się w zakładce Ochrona danych osobowych.